Przepis – zupa z łososia

Wygodnym posiłkiem po operacji bariatrycznej jest zupa. Musi być jednak potrawą odżywczą i zapewniającą zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, szczególnie białko. W początkowym okresie po operacji zupy możemy miksować i podawać w formie kremu. W miarę upływu czasu i polepszania samopoczucia (braku dolegliwości) zaczynamy podawać w formie tradycyjnej i obserwujemy reakcję organizmu. Tradycyjnie podana zupa zapewni większą sytość, ponieważ każdy kęs musimy pogryźć dokładnie i uważnie. Posiłek powinien trwać 20-30 minut. Zapobiega to pojawieniu się dolegliwości takich jak bóle brzucha, wymioty, biegunki.

Pamiętaj! Posiłek należy kończyć w momencie odczucia sytości.

Ciekawostka

Łosoś jest najlepszym źródłem wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (frakcje EPA i DHA).Kwasy te są niezwykle istotnym elementem sprawnie działającego systemu odpornościowego. Najskuteczniej uzupełnimy kwasy Omega-3 jedząc ryby (2-3 porcje/tydzień), owoce morza, algi lub poprzez suplementację.

Składniki:

  • 4 porcje
  • 1/2 cebuli
  • po 1/2 łyżki masła i oliwy
  • 1 nieduża cukinia (ok. 360 g)
  • 700 litr bulionu warzywnego
  • 4 małe ziemniaki
  • po 1/2 łyżeczki papryki w proszku, kurkumy i oregano
  • 150 g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
  • 400 g filetu łososia dzikiego
  • 80 ml mleczka kokosowego
  • koperek

Przygotowanie:

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty.
Wlać gorący bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.
Dodać fasolkę pokrojoną na drobne kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.
Z łososia odciąć skórę i pokroić go w kostkę. Dodać do zupy i na minimalnym ogniu gotować przez ok. 1 minutę.
Następnie dodać mleczko kokosowe oraz drobno posiekanego koperku.

Wartość odżywcza 1 porcji:
318 kcal, białko: 24,71 g, tłuszcz: 13,15 g, węglowodany: 25,18 g

SMACZNEGO

 

Literatura:
1. Achremowicz K., Szary-Sworst K.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy sta-nu zdrowia człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2005; 3(44): 23-35.
2. Kolanowski W.: Długo-łańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol. 2007; 40(3): 229-237.
3. Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H.: Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 2:225-233

Autorka tekstu – mgr Patrycja Łukanty

Z wykształcenia jestem biologiem i dietetykiem. Dietetyka jest moją wieloletnią pasją, która stała się jednocześnie moją wymarzoną pracą. Po 16 latach pracy w firmach farmaceutycznych wiem, że naturalna odporność na choroby zależy od właściwego odżywiania i stylu życia, którego nie można zastąpić żadnymi lekami.

Więcej