Dieta po operacji bariatrycznej - jak wygląda?
Po operacji (np. OverStitch) Twoje życie będzie inne. Sam zabieg to narzędzie, cała reszta jest w Twoich rękach. Zdecydowanie najważniejszą rzeczą do zrobienia po operacji, aby zapewnić sobie sukces, jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta musi być urozmaicona i właściwie zbilansowana, ponieważ operacyjne leczenie otyłości znacząco zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych. Jest to czas kształtowania zdrowych nawyków na całe życie. Twój dietetyk opracuje plan, którego musisz przestrzegać, jeśli chcesz odnieść sukces.
Jakie zasady zastosujesz po zabiegu bariatrycznym?
1. Ogranicz objętość spożywanych pokarmów. Objętość posiłku zależy od rodzaju przeprowadzonego zabiegu. Natomiast we wczesnym okresie pooperacyjnym ilości te mogą być mniejsze ze względu na możliwość stanu zapalnego i obrzęku błony śluzowej żołądka. Niezależnie od czasu jaki minął od zabiegu posiłki powinny być jedzone powoli, bez pośpiechu, dobrze przeżuwane (uważność jedzenia). Oznaką zakończenia posiłku powinno być poczucie sytości, nie przejedzenia.
2. Regularnie spożywaj posiłki i nie podjadaj.
3. Stopniowo rozszerzaj dietę – monitoruj dzienniczkiem żywieniowym na nowo wprowadzane produkty i swoje samopoczucie po ich zjedzeniu.
4. Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie. Białko to bardzo ważny składnik diety po operacji bariatrycznej. Zmniejsza uczucie głodu, gdyż dłużej pozostaje w żołądku, przedłużając uczucie sytości. Pacjenci po zabiegu “zmniejszenia żołądka” powinni spożywać 60-80g białka każdego dnia (kobiety 60g/ dzień, mężczyźni 80g/ dzień). Jest to trudne do zrealizowania, zwłaszcza w początkowym okresie po operacji, gdyż Pacjenci źle tolerują posiłki o większej objętości. Dlatego możesz wspomóc się preparatami wysokobiałkowymi w postaci ONS (Oral nutritional supplements) lub odżywkami białkowymi, które są skoncentrowanym źródłem białka. / Dieta po operacji bariatrycznej.
Produkty wysokobiałkowe należy spożywać w pierwszej kolejności i w każdym posiłku. / Dieta po operacji bariatrycznej.
Produkty wysokobiałkowe (zawartość białka w 100g produktu):
- Tuńczyk świeży 23,7g
- Kurczak/ indyk (pierś) 22g
- Polędwiczka wieprzowa 21g
- Polędwica wołowa 20g
- Udziec cielęcy 20g
- Twaróg chudy 20g
5. Zadbaj o jakość węglowodanów. Powinny stanowić ok. 20% posiłku. W pierwszych tygodniach po operacji sprawdzą się kleiki z płatków np. ryżowych. Stopniowo rozszerzaj dietę o mały (1-2 łyżki) dodatek drobnej kaszy, ryżu lub makaronu. Docelowo produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste: razowe pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, płatki zbożowe pełnoziarniste (np. owsiane, żytnie, orkiszowe).
6. Unikaj produktów i potraw tłustych, zwłaszcza smażonych, które opóźniają opróżnianie żołądka i mogą powodować refluks żołądkowo-przełykowy, ale także biegunkę i mdłości.
7. Warzywa i owoce powinny stanowić 30% Twojego talerza. Owoce wybieraj z niskim lub średnim indeksem glikemicznym. Większą część powinny stanowić warzywa, owoce jako dodatek ze względu na obecność cukrów prostych. / Dieta po operacji bariatrycznej
Pamiętaj, dlaczego przeszedłeś tę operację. Twój sukces zależy od tego, ile włożysz w tę podróż po operacji odchudzania. Podejmij inicjatywę, aby dokonać zdrowych zmian, a będziesz na drodze do zdrowszego siebie.
Zapraszamy na stronę o zabiegu Overstitch.
Zobacz też artykuł o roli białka w diecie po operacji bariatrycznej.
Literatura:
1. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wyd. II zmienione, Warszawa, Wyd. Lek. PZWL, 2017.
2. Szczygieł B., Ukleja A., Wójcik Z., Jak rozpoznać i leczyć niedożywienie związane z chorobą? Warszawa, Wyd. Lek. PZWL, 2013.
3. M.P.C. Cambi, G.A.P. Barretta: Bariatric diet guide: plate model template for bariatric surgery patients. Arq Bras Dig. 2018; 31(2): e1375.
4. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/odchudzanie/leczeniechirurgiczne/71859,zywienie-po-operacyjnym-leczeniu-otylosci
5. Jeznach-Steinhagen A., Bień K.: Zalecenia dietetyczne po operacjach bariatrycznych. Med. Metabol., 2007; 11(1): 81–84
Autorka tekstu - mgr Patrycja Łukanty
Z wykształcenia jestem biologiem i dietetykiem. Dietetyka jest moją wieloletnią pasją, która stała się jednocześnie moją wymarzoną pracą. Po 16 latach pracy w firmach farmaceutycznych wiem, że naturalna odporność na choroby zależy od właściwego odżywiania i stylu życia, którego nie można zastąpić żadnymi lekami.
[raw][accordion][toggle title="Więcej"]
Do każdego Pacjenta podchodzę w sposób holistyczny. Nie stosuję gotowych schematów i zaleceń, a swoje jadłospisy opieram na indywidualnych potrzebach Pacjentów. Programy żywieniowe układam w oparciu o aktualny stan zdrowia, wyniki badań, analizując wywiad zdrowotno-żywieniowy. Zależy mi, żeby Pacjent zaprzyjaźnił się ze swoim nowym sposobem odżywiania i zrozumiał, że wszystko jest dla niego, tylko w odpowiednich ilościach, odpowiedniej częstotliwości i zgodnie z tym, co mówi mu jego organizm. Bazując na własnych doświadczeniu, pragnę dzielić się z Wami wiedzą związaną ze zdrowym stylem życia i odżywiania.
Prywatnie biegam, tworzę pyszne dania i apetyczne fotografie.
Ważniejsze kursy i szkolenia:
- Żywienie Pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
- Podstawy żywienia klinicznego w onkologii.
- Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią „Dietetyk przyjazny chorym na celiakię”.
- SOIT – School of Insulinresistance Therapy.
- Dieta w zespole jelita nadwrażliwego.
- Dieta w insulinooporności.
- Hashimoto – choroba tarczycy czy rozregulowany układ odpornościowy.
- Jelita sercem odporności organizmu. [/toggle][/accordion][/raw]