Białko w diecie

Białko w diecie - dlaczego jest kluczowym elementem żywieniowym dla Pacjentów bariatrycznych (np. po zabiegu OverStitch)?

Zacznijmy od podstaw, ponieważ nie każdy wie i zdaje sobie sprawę w jakich produktach i w jakim celu należy spożywać białko (proteiny). Proteiny pochodzą od greckiego słowa protos – pierwszy, najważniejszy. Są najważniejszym składnikiem budowy żywych organizmów. Stanowią ok. 20% masy ciała człowieka i zajmują drugie miejsce po wodzie. Dlatego białko jest nam niezbędne do życia.

Białka zbudowane są z jednostek nazywanych aminokwasami, łączących się ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Aminokwasy pod względem wartości biologicznej dzielimy na egzogenne, których organizm nie może sam wytworzyć i które musimy dostarczyć z pokarmem, endogenne, które organizm sam syntetyzuje i powstają z innych produktów, na drodze przemiany węglowodanów, tłuszczów oraz względnie endogenne i względnie egzogenne.

Pod względem budowy chemicznej białka można podzielić na proste i złożone, przekłada się to na ich wartość odżywczą oraz funkcje pełnione w organizmie.

Biorąc pod uwagę funkcje biologiczne białka możemy podzielić na:

  • Strukturalne, które stanowią element budulcowy (kolagen, elastyna, miozyna, aktyna)
  • Enzymy
    Ochronne (immunoglobuliny, fibrynogen)
  • Transportowe (hemoglobina, mioglobina, transferyna)
  • Hormony (insulina, glukagon)
  • Białka błon komórkowych

Przy ocenie produktów pod względem zawartego w nich białka bierzemy pod uwagę nie tylko jego ilość, ale również jego jakość, czyli wartość odżywczą.
Białka pełnowartościowe – zawartość aminokwasów egzogennych i ich wzajemne proporcje w pełni pokrywają zapotrzebowanie człowiek.

Występują w:

  • Jajach
  • Mleku i przetworach
  • Mięsie i rybach
  • Nasionach komosy ryżowej i amarantusa
  • Tofu, soi

Białka niepełnowartościowe to białka, w których zawartość aminokwasów egzogennych jest mniejsza niż zapotrzebowanie lub proporcje między nimi są niewłaściwe bądź niektórych brak.

Są to białka pochodzenia roślinnego:

  • Produkty zbożowe
  • Suche nasiona roślin strączkowych
  • Orzechy i pestki
  • Warzywa
  • Owoce

Dlatego wartość odżywczą białek zawartych w produktach roślinnych uzyskujemy poprzez właściwą kompozycję np. produkty zbożowe łączymy z produktami strączkowymi.

Jakie jest zapotrzebowanie na białko? / Białko w diecie

Różnorodność funkcji, jakie spełnia białko w organizmie sprawia, że odpowiednia jego podaż w pożywieniu ma kolosalny wpływ i znaczenie w każdym okresie życia. Szczególną uwagę na ilość i jakość białka powinny zwracać osoby na dietach eliminacyjnych, po operacjach lub w trakcie chorób, gdzie białko odgrywa bardzo dużą rolę.

Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku, wagi, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Przeciętnie u osoby dorosłej wynosi 10-15% energii, co stanowi ok. 0,9-1g białka na każdy kilogram masy ciała. W szczególnych sytuacjach klinicznych zapotrzebowanie na białko znacznie wzrasta - nawet do 1,5-2,0g na kilogram masy ciała na dobę. Dotyczy to zwłaszcza Pacjentów w okresie rekonwalescencji po ciężkich urazach jak np. wypadki komunikacyjne, po leczeniu chirurgicznym, czy bariatrycznym.

Jakie niesie skutki niedobór lub nadmiar białka w diecie?

Nieodpowiednia podaż białka w stosunku do potrzeb organizmu, zwłaszcza długotrwała, przynosi poważne konsekwencje zdrowotne. Zarówno nadmiar, jak niedobór są problematyczne.

Niedobór białka może powodować:

  • Niedokrwistość
  • Spadek odporności
  • Gorsza regeneracja uszkodzonych tkanek (np. po operacjach)
  • Kruchość i łamliwość włosów i paznokci
  • Brak elastyczności skóry, przyspieszenie starzenia się skóry
  • Bóle mięśni, stawów
  • Problemy z koncentracją
  • Upośledzenie procesów trawiennych
  • Obrzęki
  • Utrata tkanki mięśniowej
  • U dzieci – zahamowanie wzrostu i rozwoju

Skrajny niedobór białka utrzymujący się dłuższy czas może prowadzić do wyniszczenia organizmu (marasmus – niedobór białka i energii, kwashiorkor – niedobór białka).
Szkodliwy też może być nadmiar, ponieważ przeciąża pracę nerek i wątroby. Dlatego tak ważne jest zadbanie o prawidłową podaż w swoim codziennym jadłospisie.

Dlaczego białko jest ważnym składnikiem diety w kontekście zabiegów bariatrycznych? / Białko w diecie

Po części zostało już to wyjaśnione patrząc na funkcje białka jakie pełni. Białko w diecie Pacjenta bariatrycznego:

  • Zapobiega niedożywieniu
  • Wspomaga gojenie się ran pooperacyjnych
  • Zapewnia szybszą regenerację organizmu
  • Zapobiega utracie masy mięśniowej i beztłuszczowej w trakcie odchudzania
  • Przyspiesza proces przemiany materii
  • Zmniejsza uczucie głodu, zapewniając dłuższe uczucie sytości
  • Zapobiega podjadaniu

Zabieg chirurgiczny jest olbrzymim stresem dla organizmu Pacjenta i zdarzeniem mobilizującym naturalne mechanizmy obronne, dlatego wymaga to większego niż przeciętnie dostarczenia białek budulcowych. / Białko w diecie

Zapraszamy na stronę o zabiegu Overstitch.

Zobacz też artykuł o roli wody w diecie po operacji bariatrycznej.

 

Literatura:
1. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej.
2. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka.
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031310/

Autorka tekstu - mgr Patrycja Łukanty

Z wykształcenia jestem biologiem i dietetykiem. Dietetyka jest moją wieloletnią pasją, która stała się jednocześnie moją wymarzoną pracą. Po 16 latach pracy w firmach farmaceutycznych wiem, że naturalna odporność na choroby zależy od właściwego odżywiania i stylu życia, którego nie można zastąpić żadnymi lekami.

[raw][accordion][toggle title="Więcej"]
Do każdego Pacjenta podchodzę w sposób holistyczny. Nie stosuję gotowych schematów i zaleceń, a swoje jadłospisy opieram na indywidualnych potrzebach Pacjentów. Programy żywieniowe układam w oparciu o aktualny stan zdrowia, wyniki badań, analizując wywiad zdrowotno-żywieniowy. Zależy mi, żeby Pacjent zaprzyjaźnił się ze swoim nowym sposobem odżywiania i zrozumiał, że wszystko jest dla niego, tylko w odpowiednich ilościach, odpowiedniej częstotliwości i zgodnie z tym, co mówi mu jego organizm. Bazując na własnych doświadczeniu, pragnę dzielić się z Wami wiedzą związaną ze zdrowym stylem życia i odżywiania.

Prywatnie biegam, tworzę pyszne dania i apetyczne fotografie.

Ważniejsze kursy i szkolenia:

  • Żywienie Pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
  • Podstawy żywienia klinicznego w onkologii.
  • Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią „Dietetyk przyjazny chorym na celiakię”.
  • SOIT – School of Insulinresistance Therapy.
  • Dieta w zespole jelita nadwrażliwego.
  • Dieta w insulinooporności.
  • Hashimoto – choroba tarczycy czy rozregulowany układ odpornościowy.
  • Jelita sercem odporności organizmu. [/toggle][/accordion][/raw]