Dumping Syndrome

Dumping syndrome, czym jest?

Zabiegi bariatryczne coraz częściej stosowane są w leczeniu otyłości olbrzymiej. Operacja bariatryczna jest interwencją chirurgiczną, która może wiązać się ze znacznym wpływem na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Często Pacjenci skarżą się na dolegliwości, które pojawiają się głównie po zjedzeniu posiłku i utrudniają normalne funkcjonowanie.

Najczęściej objawy niepożądane po zabiegu wynikają z nieprzestrzegania zaleceń dietetycznych i mogą objawiać się:

  • Nudnościami i wymiotami spowodowanymi przyjęciem jednorazowo zbyt dużej porcji pokarmu niedostosowanej do obecnej objętości żołądka – są one niebezpieczne ze względu na pogłębiające się deficyty żywieniowe i odwodnienie;
  • Biegunkami, wzdęciami i innymi zaburzeniami jelitowo-żołądkowymi związanymi ze zbyt dużą ilością spożywanego pokarmu bądź nietolerancją niektórych produktów np. produktów mlecznych;
  • Dumping syndrome, czyli zespół poposiłkowy.

Dumping syndrome to grupa dolegliwości naczynio-ruchowych i żołądkowo-jelitowych spowodowana szybkim opróżnianiem żołądka i szybkiej ekspozycji jelita cienkiego na składniki odżywcze. Jest to dolegliwość, która pojawia się najczęściej u Pacjentów po chirurgicznym zabiegu wyłączeniu żołądka (np. gastric bypass).

Wyróżnia się wczesny i późny dumping syndrome.

Typowe objawy „wczesnego” zespołu poposiłkowego pojawiają się około 30 minut po spożyciu posiłku. Należą do nich: uczucie pełności w górnej części brzucha, pocenie się, nagła bladość lub zaczerwienienie skóry, kołatanie serca, a nawet omdlenie. Niekiedy występują poposiłkowe wymioty i biegunka. Przyczyną takiego stanu jest szybkie przejście treści pokarmowej do światła jelita. Powoduje to rozciągnięcie ścian jelita i pobudza do wyrzutu hormonów jelitowych do krwi, które odpowiedzialne są za pojawienie się dolegliwości. Składniki pokarmu są również czynne osmotycznie, dlatego powodują przenikanie wody do światła jelita, co narusza równowagę wodno-elektrolitową. W wyniku przemieszczania się wody następuje spadek ciśnienia tętniczego, co prowadzi do zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym.

Późny zespół poposiłkowy – pojawia się 2-3 godziny po posiłku. Objawy są podobne, ale dodatkowo może pojawić się uczucie niepokoju, nudności, drżenie rąk oraz wrażenie pustego żołądka. Spowodowany jest nadmiernym wyrzutem insuliny przez trzustkę (hiperinsulinemią), czego konsekwencją jest duży spadek poziomu cukru we krwi. Objawy późnego zespołu pojawiają się po posiłku bogatym w cukry proste (np. owoce, nierozcieńczone soki).

Przyczyny zespołu poposiłkowego po operacji bariatrycznej

Dumping syndrome może wystąpić w wyniku:

  • Spożycia dużego objętościowo posiłku;
  • Spożycia posiłku bogatego w cukry proste (soki, słodycze, owoce, napoje itp.) lub/i potraw tłustych i smażonych.

Jak uniknąć zespołu poposiłkowego?

Aby nie dopuścić do wystąpienia dumping syndrome należy zmodyfikować dotychczasowy sposób odżywiania.

Jakie zmiany należy zastosować? Naprawdę niewielkie. Ich przestrzeganie uchroni Was od nieprzyjemnych dolegliwości. Poniżej znajdziecie kilka rad:

  • Jedz mniejsze posiłki. Jedzenie dużych posiłków może pogorszyć objawy;
  • Jedz posiłki regularnie. Spróbuj jeść pięć lub sześć małych posiłków dziennie, zamiast trzech większych;
  • Jedz powoli, dobrze przeżuwaj;
  • Jedz posiłki bogate w białko, węglowodany złożone, z dodatkiem błonnika, który spowolni opróżnianie żołądka – jak dobrze bilansować posiłki po zabiegu pisałam TUTAJ (https://zmniejszanie-zoladka.pl/dieta-po-operacji-bariatrycznej/);
  • Ogranicz do minimum lub wyklucz posiłki z dużą zawartością cukru (słodyczy, miodu, soków owocowych, napojów, lodów), dużych ilości owoców jedzonych jednorazowo (szczególnie z wysokim i średnim indeksem glikemicznym);
  • Pij większość płynów między posiłkami. Nie pij 30 minut przed i po posiłku;
  • Naturalny cukier zawarty w produktach mlecznych (laktoza) może pogorszyć objawy. Najpierw wypróbuj małe ilości lub wyeliminuj je, jeśli uważasz, że powodują problemy;
  • Obserwuj swój organizm. Zapisuj wszystkie pokarmy, które jesz i pijesz oraz objawy.

Zachęcam do wejścia na stronę omawiającą zabieg OverStitch.

Literatura:
1. Dadan J., Iwacewicz P., Razak H. i wsp.: Wstępne wyniki chirurgicznego leczenia otyłości metodą regulowanej opaski żołądkowej i zespolenia omijającego żołądkowo-jelitowego z pętlą Rouxen-Y. Pol. Merk. Lek. 2007; 23: (137): 344–347
2. Deitel M. The change in the dumping syndromeconcept. Obes. Surg. 2008; 18: 1622–1624
3. Fujioka K. Follow-up of nutritional and metabolicproblems after bariatric surgery. Diabetes Care2005; 28: (2): 481–484
4. Snyder-Marlow G., Taylor D., Lenhard J.: Nutritional Care for Patients Undergoing Laparoscopic Sleeve Gastrectomy for Weight Loss. J. Am. Diet. Assoc. 2010; 110 (4): 600–607
5. Ciborowska H., Rudnika A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2009
6. Kulick D., Hark L., Deen D. The bariatric surgery patient: a growing role for registered dietitians. J. Am. Diet. Assoc. 2010; 110: (4): 593–599
7. Jeznach-Steinhagen A., Bień K.: Zalecenia dietetyczne dla osób po operacjach bariatrycznych. Med. Metabol. 2007; 11: (1): 81–85
8. Kulick D., Hark L., Deen D.: The bariatric surgery patient: a growing role for registered dietitians. J. Am. Diet. Assoc. 2010; 110: (4): 593–599
9. Głuszek S., Sławeta N.: Niepożądane następstwa wczesne i odległe chirurgicznego leczenia otyłości. Post. Nauk Med. 2009; 22: (7): 514–523
10. Tack J.: Complications of bariatric surgery: dumping syndrome, reflux and vitamin deficiencies. Best Pract. Res. Clin. Gastroenterol. 2014; 28: 741–749
11. Podgórska L., Paśnik K.: Rola dietetyka w prowadzeniu chorego leczonego bariatrycznie. Piel. Zdr. Publ. 2014; 4: 277–283

Autorka tekstu - mgr Patrycja Łukanty

Z wykształcenia jestem biologiem i dietetykiem. Dietetyka jest moją wieloletnią pasją, która stała się jednocześnie moją wymarzoną pracą. Po 16 latach pracy w firmach farmaceutycznych wiem, że naturalna odporność na choroby zależy od właściwego odżywiania i stylu życia, którego nie można zastąpić żadnymi lekami.

[raw][accordion][toggle title="Więcej"]
Do każdego Pacjenta podchodzę w sposób holistyczny. Nie stosuję gotowych schematów i zaleceń, a swoje jadłospisy opieram na indywidualnych potrzebach Pacjentów. Programy żywieniowe układam w oparciu o aktualny stan zdrowia, wyniki badań, analizując wywiad zdrowotno-żywieniowy. Zależy mi, żeby Pacjent zaprzyjaźnił się ze swoim nowym sposobem odżywiania i zrozumiał, że wszystko jest dla niego, tylko w odpowiednich ilościach, odpowiedniej częstotliwości i zgodnie z tym, co mówi mu jego organizm. Bazując na własnych doświadczeniu, pragnę dzielić się z Wami wiedzą związaną ze zdrowym stylem życia i odżywiania.

Prywatnie biegam, tworzę pyszne dania i apetyczne fotografie.

Ważniejsze kursy i szkolenia:

  • Żywienie Pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
  • Podstawy żywienia klinicznego w onkologii.
  • Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią „Dietetyk przyjazny chorym na celiakię”.
  • SOIT – School of Insulinresistance Therapy.
  • Dieta w zespole jelita nadwrażliwego.
  • Dieta w insulinooporności.
  • Hashimoto – choroba tarczycy czy rozregulowany układ odpornościowy.
  • Jelita sercem odporności organizmu. [/toggle][/accordion][/raw]